Casele de marcat electronice: Firmele, obligate de-acum să furnizeze lunar anumite date Fiscului

Casele de marcat electronice: Firmele, obligate de-acum să furnizeze lunar anumite date Fiscului

Începe etapa finală a introducerii pe piață a caselor de marcat electronice fiscale!
Noile modele cu jurnal electronic, care urmează să fie omologate în următoarele săptămâni, vor înlocui echipamentele de generație veche cu role jurnal pe suport de hârtie.

Gândite pentru a fi conectate la sistemul informatic ANAF, aparatele de generație nouă vor face posibilă transmiterea online a datelor fiscale și a informațiilor despre echipamente. Până la implementarea acestui sistem însă, responsabilitatea de a extrage și transmite aceste date către ANAF (obligatorie până la data de 20 a lunii în curs, pentru luna anterioară) aparține exclusiv operatorilor economici din România.

Ce informații vor fi transmise către ANAF?

1. Date de pe bonul fiscal.

2. Date din raportul fiscal de închidere zilnică.

3. Date de funcționare a aparatului de marcat electronic fiscal.

Din vara acestui an, operatorii economici vor trebui să folosească numai aparate de marcat cu jurnal electronic, motiv pentru care autoritățile pregătesc cadrul legal în acest sens. Astfel, firmele în cauză vor fi obligate să transmită Fiscului, lunar, anumite date, cum ar fi cele din bonul fiscal sau informații referitoare la pornirea/oprirea aparatului de marcat electronic fiscal. Prevederile fac parte dintr-un act normativ al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), publicat chiar azi în Monitorul Oficial.

Obligația de a transmite anumite date revine utilizatorilor aparatelor de marcat electronice fiscale și este inclusă în Ordinul ANAF nr. 627/2018 privind aprobarea procedurii de transmitere a datelor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a) sau art. 3 alin. (2) lit. a), b) sau c), după caz, respectiv cele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) și c) din anexa nr. 11 la Normele metodologice pentru aplicarea OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, document în vigoare de astăzi, odată cu apariția în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 238.

Facebook Comments

Share this post